Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

tp vodna pot zgibanka 021 izgled Page 1

tp vodna pot zgibanka 021 izgled Page 2

 

tp grofovska pot zgibanka 021 2press Page 1

tp grofovska pot zgibanka 021 2press Page 2

Olimpijska pot se prične pri Športnem parku Črna na Pristavi. Posvečena je sedmim olimpijcem, zato jo zaznamuje sedem točk, ki so razporejene od Mušenika do Pristave in OŠ Črna, vsaka od njih pa na svojevrsten, zanimiv in atraktiven način predstavlja enega od olimpijcev in njegovo športno panogo. Na vsaki od točk so predstavljeni športni dosežki posameznega olimpijca, prostor pa je urejen z olimpijsko klopjo in fitnes napravo, ki omogoča telovadbo na prostem. Ta del poti je dolg 2000 metrov ter ima poučni in rekreacijski namen, saj obiskovalci spoznajo naše olimpijce, hkrati pa lahko posedijo ali potelovadijo v naravi našega lepega kraja.

Pot se nato nadaljuje po Medeni poti proti lepo urejenemu Čebelarskemu domu Črna, kjer čebelarji predstavijo čebelo in delo čebelarjev. Številna zanimiva orodja, pripomočki in panji ter fotografije predstavljajo čebelo in delo čebelarjev in tako opozarjajo na pomembno vlogo čebele za človeka.

Mimo Čebelarskega doma Črna nas vodi pot na Zeleno pot Teber. Gozdna učna pot je urejena v dolžini 2000 m in poteka po rahlo strmečem pobočju do sadovnjaka, po gozdni jasi in potoku, do travnika, ki nas popelje do ekološke kmetije. Ob poti so nameščene opozorilne table, ki nas opozarjajo na posebnosti učne poti. Oznaka poti je močerad. Na nekaterih predelih je pot zavarovana z lesenimi ograjami, ki so narejene iz naravnega materiala. Ob poti je veliko redkih gozdnih in travniških rož ter užitnih in neužitnih gob. Pot pelje mimo sadovnjaka in tu si lahko privoščimo kakšen sadež npr. jabolko, hruško ali slivo. Živalski svet je na tem področju zelo različen, mimo lahko priskaklja srnjad, zajec, veverica ali kuna, na poti pa boste lahko uzrli tudi ježa, polža, včasih pa tudi kakšno nestrupeno kačo. Prijetno ptičje petje vas bo spremljalo celotno pot.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Pot po Olimpijski poti na Medeno pešpot in Zeleno pot Teber predstavlja pomembno obogatitev turistične oz. športne ponudbe Črne, saj poteka v samem centru in tik nad centrom Črne in omogoča obiskovalcem,  da so aktivni, se razgibljejo ter nabirajo kondicijo in moč. Iz naravnega okolja pa vsrkavajo naravno energijo gozda, sonca in vode, ki pozitivno vpliva tako na telo, kot na dušo.

20190603 084217  20190603 090024  20190627 085047

20190624 175004

20190624 182129

zemljevid črna1

DOLŽINA POTI: 24,1 km

PREMAGANA VIŠINA OB POTI: 1064,66 m

RUDARSKI MUZEJ - ETNOLOŠKA ZBIRKA - RAZSTAVA OLIMPIJCI V ČRNI - VHOD V ROV IGRČEVO - KOČA NA PIKOVEM / CERKEV SV. HELENE - KOZOLEC V MITNEKU IN GRADOVI KRALJA MATJAŽA - VOTLINA KRALJA MATJAŽA - VHOV V HELENSKI ROV - SPOMENIK RUDARJU - PARTIZANU - RUDARSKA ZBIRKA V HELENI - KEGLJIŠČE HELENA - PERKMANDELJC - INFO TOČKA GEOPARK KARAVANKE IN ČEBELARSKA ZBIRKA - TIC TOPLA

 

ALIM3133Trim steza Črna je urejena v dolžini 1.500 m in poteka izpred Stadiona NK Peca v Črni, mimo smučišča, po gozdu in se nato vrne nazaj do izhodišča – Stadiona NK Peca.

Urejenih je 33 točk za izvajanje vaj, na katerih so postavljeni ustrezni elementi oz. oprema in table z opisom posamezne vaje oz. navodili za njeno izvedbo. Elementi so postavljeni varno, orodja trdno pritrjena, teren ustrezno utrjen in urejen.

Postavljena so igrala za otroke, da se lahko razgibajo tudi najmlajši, ki sicer na nekaterih elementih ne morejo telovaditi.

Na Trim stezi je postavljenih je 5 klopi za počitek, tako da se lahko po Trim stezi sprehodijo tudi starejši občani ali obiskovalci.

Postavljenih je 40 tabel, na katerih so opisi posameznih vaj na vsaki od postaj, na začetku je tabla za začetek trim steze z zemljevidom vseh postaj, vmes so s tablami označeni tudi kotiček za najmlajše, kotiček za osvežitev, počitek in nekatera opozorila obiskovalcem za kulturno obnašanje v naravi.

Zelena pot na TeberPot je speljana po gozdnati krajini, ki je danes ponovno zelena, nekdaj pa so industrijski plini močno poškodovali gozdove. Nastala je na pobudo učencev in učiteljev Osnovne šole Črna na Koroškem in gozdarjev Zavoda za gozdove, Krajevne enote Črna na Koroškem. Speljana je po pobočju Tebra za osnovno šolo.

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries