Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

 

NatureGame copy copy     interreg si at sl de copy

Več kot 1000 kvadratnih kilometrov veliko območje z gorami in nekdanjimi vulkani, jamami in edinstveno geološko dediščino. Pohodniška, kolesarska in plezalna doživetja, razgledne točke – čudovite, še ne dobro raziskane poti. Tega dela Alp – Karavank – odkrije tako malo ljudi. Gre za enega najdaljših gorskih grebenov v Evropi. To je območje med Uršljo goro, Peco in Košuto. Stiska se med dvema deželama, leži med gorskimi vršaci in nekdanjim morskim dnom, razteza se med pustolovščinami in spokojnostjo. To je globoka geološka brazgotina, zarezana med Evropo in Afriko.

Zberite svoje pustolovščine – pridružite se NATURE GAME!

QR code copy copy

 

Projekt se je v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija 2014-2020 sofinanciral s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj in sredstvi Dežele Koroške.

Info.točka.Geopark.Karavanke.Tic.Topla Občina.Črna.na.Koroškem

TIC TOPLA – Si v Afriki ali Evropi?

Na mestu, kjer se stikata jadranska (ta se je nekoč odcepila od afriške plošče) in evrazijska litosferska plošča najdemo pestro kamninsko zgradbo z edinstveno živo naravo. Na mestu, kjer se preteklost sreča s sedanjostjo, stoji interpretacijska točka TIC Topla.

Periadriatska prelomna cona ali Periadriatski šiv, kot jo imenujejo strokovnjaki, predstavlja stik med jadransko in evrazijsko litosfersko ploščo.

Na interpretacijski točki Topla lahko obiskovalci stopijo v središče Zemlje ter spoznajo vzroke za premikanje litosferskih plošč. S pomočjo mehanskih modelov in z igro »poišči pare« pa se seznanijo z dokazi potovanja celin.

Najmlajši obiskovalci lahko plezajo po kamninah Periadriatskega šiva ali pa si privoščijo le počitek na informacijski točki. Točka lahko služi tudi kot učilnica v naravi. Posebna pozornost je posvečena tudi rastlinskemu svetu, višinskim rastlinskim pasovom in prepoznavanju ptic, ki živijo na tem območju. V TIC Topla si lahko ogledate tudi film o Geoparku Karavanke in Krajinskem parku Topla, v prvem nadstropju pa je na ogled tudi čebelarska zbirka.

Obiskovalci, ki želijo izvedeti in raziskati še več, se lahko podajo na obisk k prijaznim domačinom v Krajinski park Topla ali pa »sledijo« Periadratski prelomni coni v dolino Bistre in naprej do Najevske lipe ali pa se celo podajo do »ugaslega velikana« na Smrekovcu.

DSCN1000

INTERPRETACIJSKA TOČKA SMREKOVEC ugasli velikan

Interpetacijska točka »Smrekovec – ugasli velikan« leži v neposredni bližini planinske koče Dom na Smrekovcu.

Pred dobrimi 23 milijoni let je globoko pod morjem na območju Smrekovca bruhal vulkan. Izbruhal je velike količine vulkanskega pepela, vulkanskega prahu in lave. Iz tega so nastale številne kamnine, kot so andezit, tuf in tufit. Te kamnine lahko spoznamo na pohodu na Smrekovec, hitro učno uro njihovega prepoznavanja pa lahko opravimo kar na fasadi interpretacijske točke. Pestra kamninska podlaga pa je nudila posebne pogoje za nastanek življenja. Tako so na tej specifični geološki podlagi nastala alpinska travišča na katerih prevladuje volk (vrsta trave, ki raste na Smrekovškem pogorju). Na točki lahko preverimo tudi svoje znanje s področja dendrologije. Ugotavljamo lahko različne drevesne vrste, spoznamo razliko med smreko in jelko ter ocenimo starost drevesa. Kralj gozdov – divji petelin je predstavljen s svojim svatovskim petjem – klepanjem, drobljenjem, glavnim udarcem in brušenjem. Za bolj vedoželjne obiskovalce je v objektu tudi dotikalni ekran, ki ponuja še številne in podrobnejše informacije, na ogled pa je tudi film o Smrekovšem vulkanu.

Intepretacijska točka Smrekovec je lahko poligon, kjer se lahko igramo in na zabaven način izvemo kaj novega, lahko stvari tudi sami preizkusimo in občutimo, lahko jo izkoristimo kot učilnico v naravi, lahko pa je samo počivališče po napornem vzponu.

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries