Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

V torek 11. oktobra 2022 sva se vzgojiteljici Urška Preložnik in Urška Kompan s skupino otrok, starih 4 – 5 let iz vrtca Kralj Matjaž, takoj po zajtrku, navdušeno odpravili na pot, ki nas je pripeljala do domačije SPODNJI BOŽIČ.

Namen obiska je bil , da smo aktivni udeleženci procesa »OD JABOLKE DO MOŠTA«

Ob prihodu so nas Božičevi lepo sprejeli in bili so zelo gostoljubni do nas. Hkrati so to tudi straši in stari starši naše deklice Julije.

Gospodar Rudi - dedi in njegova žena Marija-Mojca Abraham - bica sta nam na začetku razložila in predstavila kako bo potekal dan in kako pridemo od jabolk do sladkega mošta. Po teoretičnem delu so otroci z velikim navdušenjem in neučakanostjo dobili v roke vedra (ajmre) s katerimi so se podali v sadovnjak. Pred tem smo z otroki v skupini določili glavo družine – mladega gospodarja in mlado gospodarico, in tako odšli na delo v sadovnjak, kjer je gospodar Rudi stresel najprej eno, nato drugo in še nato tretjo jablano. Otroci so bili nad količino padajočih jabolk navdušeni in komaj čakali, da so končno lahko pričeli s pobiranjem jabolk s katerimi so polnili pripravljene gajbice. Jabolka so nato v dveh velikih škafih oprali v vodi in jih tako pripravili za mletje in prešanje. Pri delu je bil z nami še Jure Abraham - ati in gospa Mojca Abraham - mamica, ki sta z nami opravljala to kmečko opravilo in nas poleg gospodarja tudi usmerjala ter vodila.

Ta dan je tudi praznovala rojstni dan ena deklica iz naše skupine tako, da smo za njen rojstni dan nazdravili s sveže stisnjenim sladkim moštom.

Za zaključek je mamica od Julije, gospa Anja postregla z jabolčno pito, ki je otrokom zelo teknila in obogatila to našo hkrati tudi kulinarično izkušnjo.

Za slovo smo se fotografirali še s prabico od Julije, gospo Elizabeto – Betko, ki je z iskrico v očeh sedela na stolu pred domačo hišo in z Julinjim bratom ter vsemi ostalimi člani družine, katerim smo tik pred odhodom zapeli še pesmi o jabolku in jeseni.

Kmetija Spodnji Božič, zahvaljujemo se vam za čudovito dopoldne, ki bo vedno v naših mislih in srcih. Hvala.

PXL 20221011 091604177  PXL 20221011 091849332   PXL 20221011 093855089 copy

 

Urška Preložnik, dipl. vzg. pred. otrok

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries