Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

Čebelarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo in velik pomen. Kljub veliki gospodarski vrednosti, ki jo imajo vsi čebelji pridelki (med, cvetni prah, propolis …), imamo od njih še veliko večjo korist preko opraševanja, saj so medonosne čebele najpomembnejše opraševalke žužkocvetnih rastlin. Preko opraševanja nam zagotavljajo kar tretjino Svetovne hrane.

Poleg tega je kranjska čebela (Apis mellifera carnica) v Sloveniji zaščitena čebelja podvrsta. Zaradi ugodnih morfoloških in etoloških lastnosti je prisotna tudi širše v srednji Evropi in v drugih državah zahodne Evrope ter zunaj nje, k čemur so prispevali trgovci s čebelami v preteklosti, njihovo tradicijo pa danes nadaljujejo predvsem vzrejevalci matic. Danes je kranjska čebela druga najbolj razširjena čebelja podvrsta na svetu, zato ima v svetovnem čebelarstvu veliko prepoznavnost velik pomen.

Zaradi tega in drugih dejstev, na podlagi katerih je Slovenija v tujini prepoznana kot dežela odličnih čebelarjev, je ČZS v lanskem letu podala predlog, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. Pobudo je med drugim podprla Vlada Republike Slovenije in v mesecu septembru tudi največja mednarodna čebelarska organizacija APIMONDIA.

V povezavi s promocijo pobude v Sloveniji, se je Čebelarska zveza Slovenije ob sodelovanju s čebelarskimi društvi lotila velikega projekta z naslovom: SVETOVNI DAN ČEBEL ZDRUŽUJE SLOVENCE IN POVEZUJE SVET.

V okviru projekta bodo predsednik ČZS g. Boštjan Noč, podpredsedniki, člani upravnega in nadzornega odbora ČZS in zaposleni na ČZS, od decembra 2015 do marca 2016, s prepoznavnim vozilom obiskali vsa čebelarska društva v Sloveniji (210) in o pobudi, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel, informirali prisotne. K podpori projekta smo povabili tudi znane osebnosti; župane, poslance, veleposlanike, EU poslance, gospodarstvenike, kulturnike, glasbenike, športnike, … ki se nam bodo priključili ob poti. Več informacij o projektu: http://www.czs.si/content/sdc.

Projekt se pričenja v četrtek, 19. 11. 2015 ob 9.30 uri na ploščadi pred MKGP, ko bomo čebelarji obiskali ministra za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana in mu predali posebno listino »STOPIMO SKUPAJ« (Listino STOPIMO SKUPAJ bomo podeljevali vsem podpornikom našega projekta). Čebelarji pripravljamo pred MKGP tudi krajši kulturni program.

Projekt ČZS podpira tudi Biotehniški center Naklo, ki bo ob začetku projekta ministru izročili posebno torto iz ajdove moke, medu in ekološke šolske skute, ki so jo predstavili na sejmu Narava – zdravje.

Ob tem se bo pričela tudi nagradna igra: SVETOVNI DAN ČEBEL ZDRUŽUJE SLOVENCE IN POVEZUJE SVET: http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=18&sif_file=objave_podrobno_czs&sif_parent=6665.

Podrobneje bodo informacije o projektu predstavljene na novinarski konferenci v četrtek 19. 11. 2015 po Slovenskem kosilu, ki ga ob 15. uri na sedežu ČZS prireja Čebelarska zveza Slovenije: http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=1&sif_file=objave_podrobno_czs&sif_parent=6691.

Partnerji projekta: Zavarovalnica Triglav, Hofer, Medex in Integral avto.

S spoštovanjem,

Boštjan Noč,

čebelarska zveza copy

partnerji

predsednik ČZS

ohranimo čebele

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries