Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

Domžale, 11. junij 2012 – Skupina Helios ob strokovni podpori Ministrstva za kmetijstvo in okolje v partnerskem projektu Heliosovega sklada za ohranjanje čistih slovenskih voda finančno podpira obnovo slovenskih krajevnih vodnjakov in razvoj ter nastanek vodnih učnih poti. Helios je v 15 letih namenil že več kot 253.000 evrov. V začetku junija so bile podpisane pogodbe v vrednosti 17.000 evrov za obnovo štirih vodnjakov v občinah Šentjur, Črna na Koroškem, Šmarje pri Jelšah in Piran. Prejšnji teden so bile v Kobilarni Lipica podeljene nagrade v višini 1.050 evrov vsaki izmed štirih osnovnih šol za idejno zasnovo vodne učne poti v letu 2011.


Izmed 29 prijavljenih občin s 35 projekti na razpisu za obnovo vodnih virov so bile letos izbrane občine z vodnjaki: Farovški vodnjak na Žusmu, Občina Šentjur, 2.750 evrov, Vodnjak na kmetiji Mežnar v Javorju, Občina Črna na Koroškem, 4.250 evrov, Jagrov vodnjak, Občina Šmarje pri Jelšah, 5.000 evrov in Vodnjak na Belem križu, Občina Piran, 5.000 evrov.

 

Romana LesjakNa sedežu podjetja Helios so pri podpisu pogodb in predstavitvi svojih projektov sodelovali Jožef Čaks, župan Občine Šmarje pri Jelšah, Meira Hot, podžupanja Občine Piran, mag. Romana Lesjak, županja Občine Črna na Koroškem in Judita Methans Šarlah, predstavnica Občina Šentjur. Zbrani predstavniki občin so se zahvalili za izbor in čestitali podjetju Helios za tako vizionarski družbeno odgovoren projekt, ki je edini dolgotrajen partnerski projekt med lokalnimi skupnostmi po Sloveniji in gospodarstvom s strokovno podporo resornega ministrstva in hidrogeologa Andreja Jurna iz slovenskega združenja hidrogeologov. Poudarili so, da jih je tudi Heliosov projekt in dane klimatske okoliščine pripravile do tega, da pripravljajo razne projekte za obnovo in varovanje lokalnih vodnih virov. Pomen skrbi za čisto pitno vodo mora biti naša eksistenčna skrb za zdaj in še bolj v prihodnje. To se mora izražati z lastnim zavedanjem in okoljsko vzgojo otrok in ljudi. Pri tem pa se občine že dolgo zavedajo bogastva naravne in kulturne dediščine svojega okolja, ki ga želijo z obnovo ohraniti in predstaviti ob drugih naravnih znamenitostih skozi razne turistične točke, vodne, gozdne, kolesarske ali planinske poti. Vodnjak na kmetiji Mežnar v Javorju v občini Črna na Koroškem je z 1.200 metri nadmorske višine eden izmed najvišje ležečih vodnjakov v Sloveniji in leži na poti do Sv. Heme, kjer je tudi najvišje ležeča podružnična osnovna šola v Sloveniji. Vodnjak na Belem križu na Šentjanah v Občini Piran, so odkrili čisto na novo leta 2010 pri gradnji objekta in ga bodo sedaj obnovili v starem istrskem slogu z vso opremo in vanj speljali meteorno vodo ter ga uporabljali za zalivanje hortikulturno urejene okolice.

Podpis pogodbeNagrajenciNagrajenci v Lipici

Konec prejšnjega tedna je bilo 25 učencev in mentorjev štirih nagrajenih osnovnih šol iz občin Gorenja vas – Poljane, Šentjur, Šmarješke Toplice in Ilirske Bistrice, ki so sodelovali pri izdelavi idejnih zasnov vodnih učnih poti, deležnih celodnevnega izleta in druženja v Kobilarni Lipica. Ob ogledu posestva s kočije, vodenja po konjušnici, muzeju, jahalni šoli in odlični predstavi dresurnega jahanja, so učenci predstavili in prejeli priznanje za svoje idejne zasnove vodnih učnih poti v letu 2011. OŠ Ivana Tavčarja, Gorenja vas, je o svoji Vodni učni poti Hotavlje posnela 30 minutni predstavitveni informativni film z lani obnovljeno Vaško štirno na Hotavljah. OŠ Slivnica pri Celju je pripravila najobsežnejšo vodno učno pot Voda je dobrina, ki v 25. točkah predstavi vse, kar je zanimivega okoli Žusma in je povezano z vodnim krogom. OŠ Šmarjeta je predstavila Turistično vodno učno pot Šmarješke Toplice z lani obnovljenim vodnjakom v Gorenji vasi pri Šmarjeti. OŠ Antona Žnideršiča iz Ilirske Bistrice pa je predstavila Vodno učno pot Dolnji Zemon, kjer je v starem kraju več vodnih virov in zanimivosti, med njimi tudi leta 2004 s Heliosovo pomočjo obnovljena Kovačev in Potepunov studenec. Šole za svoja izvirna dela prejmejo denarno nagrado v višini 1.050 evrov. Ob tem moramo ob učencih pohvaliti še sodelovanje vodstva šol in požrtvovalno delo mentorjev in učiteljev k prispevku in razvoju lokalnega okolja in vzgojnega pomena takega delovanja.

 

Heliosov sklad se financira od deleža prodaje okolju prijaznih Heliosovih premazov na vodni osnovi blagovnih znamk Bori, Ideal in Tessarol. Od vsakega prodanega litra okolju prijaznih premazov označenega z »ribico v soncu«, gre v sklad 0,25 evra. V 14-tih letih delovanja Heliosovega sklada je bilo s Heliosovo pomočjo obnovljenih 78 različnih vodnih virov v 67 občinah, nagrajenih 32 idejnih zasnov vodnih učnih poti in očiščenih 17 kraških jam in brezen.

 

helios
 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries