Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

V letošnjem letu mineva 35 let od nastanka Folklorne skupine KD Gozdar. Ob tem pomembnem jubileju smo v soboto, 20. 2. 2016, v Črni na Koroškem organizirali prireditev, na kateri so poleg domače folklorne skupine zaplesali še gostje, Folklorna skupina KUU Seljčka sloga iz Nedelišča.

35. obletnica delovanja, je za folklorno skupino dokaj visok jubilej, če upoštevamo, da skupina tako dolgo deluje neprekinjeno. Hkrati pa mogoče ta doba res sploh ni tako velika, saj človek, ki šteje 35 let, res še ni star, ni pa niti mlad, je ravno nekje vmes, da lahko na polno živi življenje. Prav na tej stopnji je v tem trenutku tudi naša skupina, kar smo pokazali tudi na naši sobotni prireditvi. Na njej smo se ozrli v preteklost, ob polni dvorani obiskovalcev obujali spomine na pretekla leta. Pri čemer gre izpostaviti predvsem dogajanje od 30 obletnice do danes. V zadnjih petih letih je za nami veliko nastopov v domačem kraju, nekaj gostovanj na mednarodnih festivalih po Sloveniji in tujini, pet samostojnih prireditev »Na gaudi se dobimo«. To je tradicionalna folklorna prireditev, ki zaključuje Koroški turistični teden in lanskoletna je bila organizirana z rekordnim številom skupin, ki so se predstavile v Črni ter na ta način k nam prepeljali utrip celotne Slovenije.

Zagotovo pa smo v zadnjih petih letih najbolj ponosni na nastop iz leta 2011 v Sarajevu, kjer smo z našim spletom Steljeraja ter odličnimi muzikanti osvojili drugo mesto na mednarodnem folklornem festivalu Sv. Jurija, katerega smo zaplesali tudi tokrat. Med gostovanji pa nam je v prav posebnem spominu ostal obisk na dveh mednarodnih festivalih v Lendavi in Bovcu, kjer smo predstavljali Črno in povsod poželi veliko navdušenje gledalcev ter gostovanje pri FS KUU Seljačka sloga, člani le-te so se zelo poskočno zavrteli tudi na naši 35. obletnici. Videli smo lahko tudi nekatere naše »Gozdarje« s solo petjem ob spremljavi na kitaro, kot skupina pa smo zapeli dve ljudski pesmi.

Med obiskovalci sobotne prireditve je bilo veliko predstavnikov različnih društev, s katerimi odlično sodelujemo že vrsto let, prireditve pa se je udeležila tudi županja Občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak, ki živi in diha skupaj z našo folklorno skupino.

Folklorna skupina je priložnost za vse mlade, da na edinstven način dobimo znanje o naši preteklosti, se skozi prakso učimo plesov, ki izhajajo iz naše pol pretekle zgodovine, hkrati pa se z vsako koreografijo podajamo na novo podoživljanje ljudskih običajev, o katerih lahko danes beremo samo še v knjigah. Na tem mesti bi k sodelovanju povabil vse mlade in mlade po srcu, da se nam pridružijo in se bomo tako skupaj zavrteli novim ciljem naproti.

Avtor članka: Luka Kropivnik

DSC 0200

1 copy copy copy

DSC 0079

 

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries