Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

V zgornji Mežiški dolini je v preteklih 15 letih potekal program sanacije okolja z namenom zmanjšanja izpostavljenosti prebivalstva svincu. V okviru programa so na NIJZ, območni enoti Ravne na Koroškem redno spremljali vsebnosti svinca v krvi otrok, ki se je v povprečju v tem obdobju precej znižala. V letošnjem letu zopet izvajajo prevalenčno študijo obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem.

V okviru študije so na odvzem vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca povabili otroke v starosti od 1 do 6 let ter devetletnike iz Zgornje Mežiške doline in triletnike iz Spodnje Mežiške doline. To bo po letih 2008, 2013 in 2018 četrta izvedba študije v takšnem obsegu.
Otroci so vabilo prejeli na dom. V kolikor še kateri izmed otrok vključene staroste skupine ni prejel povabila, vas obveščajo in prosijo, da se obrnete na  NIJZ OE Ravne: Helena Pavlič, tel. št.:  041/654-455
Prvi odvzemi so načrtovani 23. maja 2023 in bodo potekali vse do 9.6.2023 po urniku laboratorijev lokalne zdravstvene postaje/zdravstvenega doma.
Starše otrok, ki so prejeli vabilo na odvzem krvi, vljudno naprošajo, da se odzovejo povabilu in pripeljejo otroka v laboratorij lokalne zdravstvene postaje v terminu, zapisanem v vabilu ali v sodelovanju z vrtcem. Na ta način bodo pridobili informacijo o vsebnosti svinca v krvi svojega otroka in v primeru povišanih vrednosti tudi lažje ustrezno ukrepali.

Kot novost v v letošnjem letu Geološki zavod Slovenije ponuja še posebno možnost brezplačne analize hišnega prahu iz gospodinjstva, kjer bodo tudi vključeni otroci v odvzem krvi za določitev vsebnosti svinca. Dovolj je, da ob odvzemu krvi oddate polno vrečko prahu iz sesalnika, zato nikar ne zavrzite prehitro vrečke iz sesalnika. Natančnejša navodila glede analize hišnega prahu so priložena vabilu, ki ste ga prejeli na dom.

Na priložem vabilu za otroka je dodana tudi QR koda, kjer si lahko skupaj z otrokom pogledate filmček maskote Mici, ki z babico hiti v laboratorij. 

https://nijz.si/moje-okolje/svinec/prevalencna-studija-obremenjenosti-otrok-s-svincem/

Vljudno vabljeni k ogledu filmčka.

Screenshot 2 copy copy copy copy copy copy

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries