Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Turizem

A A A

FERATA NA OLIMPLINE gre dobesedno iz centra Črne, tako da lahko v ferato vstopite iz svojega avtomobila in to ne v krajšo-športno, ampak pravo hribovsko ferato, ki daje občutek gorskega sveta, tako po svoji izpostavljenosti kot tudi dolžini.

Za vstop v ferato je potrebno 20 minut zložne hoje. Parkirate lahko kjerkoli v centru Črne in se peš podate po cesti za Koprivno, čez most in že po nekaj deset metrih vas bo tabla za ferato usmerila s ceste v hrib, od tam pa po stezi nadaljujete do vstopa v ferato.

Za plezanje v ferati z odseki vmesne hoje bo povprečen feratist potreboval okoli 3 do 4 ure. Ferata je postavljena tako, da ima njena osnovna varianta težavnostno oceno C, ki jo zmorejo tudi manj vešči in telesno povprečno pripravljeni posamezniki. Primerna je tudi za družine z dobro uhojenimi mladostniki. V sami ferati pa je več odvodov z oceno D in E in en izziv s težavnostjo F, za resnično dobro pripravljene in izkušene feratiste. To je trenutno najtežji feratarski detajl v Sloveniji. Pred zadnjim skalnim skokom pa se lahko sprehodite do znanje Ninotove luknje (rudarski rov), kar vam bo vzelo 10 min.

Celotna ferata je dobro označena in ne predstavlja orientacijskega problema. Vsi odvodi z oceno težavnosti so označeni. Vanjo pa nikar ne vstopajte brez vode, saj je na poti ni. Večino mesecev bo možnosti plezanje v njej, saj se sneg hitro stopi. Težavnost ferate je takšne stopnje, da nikar ne vstopajte v njo brez predpisane in potrebne opreme. Premagali boste okrog 1700 m dolžine in okrog 550 višinskih metrov.

Izstop iz ferate je možen pri zgornji postaji Olimplina. Od tu sta dve možnosti za vrnitev v dolino. Prva je spust po Olimplinu, za kar je potrebna predhodna prijava na TIC Črna; tel. 02 870 48 20 ali 041 743 442. Druga pa sestop desno od Olimplina, ki traja okrog 45 minut.

Ferata ni športni objekt, smatra se kot zelo zahtevna zavarovana planinska pot, torej vstopate v njo popolnoma na lastno odgovornost.

Ferato je postavilo podjetje Karbida iz Gornjega Grada.

1 copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy copy

 

ferata Olimpline30

 

ferata Olimpline37

 

ferata Olimpline23

Mučevo je izrazita divja hudourniška soteska. Ob in v njej je nastala nova zavarovana plezalna pot, ferata Mučevo. Ponuja dve različici – lažjo (ocena B z deli C) in težjo (ocena D z deli E).
V soteski se nahajata dve zavarovani plezalni poti. Lažja (ocena B, z mesti C) poteka na začetku po desni strani soteske nato pa po izrazitem grebenu. Težja je ocenjena z oceno D in s posameznimi mesti E, ki pa jih je možno tudi obhoditi. Ta poteka po soteski in čez steno soteske.

IZHODIŠČE:Parkirišče na desni strani ceste Mežica - Črna na Koroškem, okoli 500 m pred naseljem Žerjav.
DOSTOP: S parkirišča po pločniku 200 m proti Mežici do smerne table za ferato. Nato po gozdni poti v sotesko do manjšega lesenega mostička, kjer se ločita lažja in težja ferata (modre (lažja) in rdeče (težja) oznake). Od parkirišča 5 minut.
LAŽJA FERATA: modre oznake na terenu
Pot vodi čez lesen mostiček in po blagih serpentinah do pod stene. Plezanje poteka po izpostavljenem in razglednem grebenu nad sotesko. V zgornjem delu se ferata položi, pot pa nas prepelje do visečega mostu. Tu se združita obe ferati. Sledi še prečenje visečega mostu, na njegovi drugi strani se ferata konča.

TEŽJA FERATA: rdeče oznake na terenu

Od lesenega mostička nadaljujemo po soteski navzgor približno 80 m, do vstopa v ferato. Vstop in prvih 10 - 12 m je zelo zahtevnih (ocen E - možen obhod po soteski). V mokrem in vlažnem je zelo velika nevarnost zdrsa! Ferata je v nadaljevanju speljana po lažjem terenu, z manjšimi izpostavljenimi prehodi in prečenjem v levo, do prvega visečega mostu. Od njega plezamo po zahtevnih ploščah navpično navzgor (ocena E - možen obhod pred mostičkom desno navzgor), do drugega visečega mostu. Čezenj in po nekoliko lažjem terenu do previsnega dela (ocena E - možen obhod previsa). Sledi še plezanje po različnem terenu do roba stene, do zadnjega visečega mostu, ki se skupen z lažjo različico. Vsa najtežja mesta je možno obhoditi, s čimer dobi ferata oceno D.

SESTOP: za visečim mostom nadaljujemo po grebenu do gozdne vlake. Sledimo ji v desno do električnega daljnovoda in po stezi pod njem do parkirišča (20 minut).OPOZORILO: za obe ferati velja, da je njun spodnji del, ki poteka po soteski v mokrih oz. vlažnih razmerah še težji. Zato priporočamo obisk ferate v suhem vremenu. V zgornjem delu večjih težav z vlago ni pričakovati.
 
l 654122 1

DSC 5527

V hotelu Krnes v Črni na Koroškem so v mesecu septembru 2009 imeli otvoritev novega kegljišča...

 

Forma vivaStena je urejena kot plezališce za športne plezalce. Nahaja se pod južnim ostenjem Pece v bližini Črne na Koroškem. V steni je okrog 68 plezalskih smeri, katerih ocene se gibljejo med 3 in 8c, njihova dolžina pa med 6 ter 55 metri.

Hkrati je pomemben življenjski prostor nekaterih ogroženih vrst ptic, ki so si v nedostopni skalni steni našle pred plenilci varen prostor za svoja gnezdišca.

Plezalske smeri in težavnosti

Pred vec kot 230 milijoni let so na dnu morja iz številnih alg nastali apnenci, ki danes gradijo Burjakovo steno. Kasneje, predvsem v casu dviganja Alp, so se ti apnenci gubali, narivali in prelamljali in nastala je stena, ki danes nosi ime po bližnji domaciji. Burjakova stena je mogocen spomenik oblikovanja površja v geološki preteklosti in je zato dolocena za geološko in geomorfološko naravno vrednoto.

DSC 2055

Prav v središču Črne na Koroškem je smučišče, primerno za rekreacijsko in tekmovalno smučanje, pa tudi za treninge slaloma in veleslaloma za vse kategorije smučarjev. Smučarski delavci zagotavljajo 90 smučarskih dni letno, če je snega premalo pa si pomagajo z dodatnim zasneževanjem. Dolžina smučarskih prog je približno 3 kilometre, obsegajo pa 15 hektarov površin. Smučišče je osvetljeno. Urejena je tudi sankaška proga, v neposredni bližini pa sta 3,5 km in 10 km dolgi tekaški progi.

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries