Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

Združeni narodi so oktobra 1992, z resolucijo razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov, z namenom, da bi v najširši družbi spodbudili boljše razumevanje problematike, povezane z invalidnostjo, s temeljnimi pravicami invalidov in z vključevanjem invalidov v družbo. Pomembno je zavedanje, da je invalidna oseba enakopravni in enakovredni člen družbe, ki lahko prispeva svoje najboljše moči in bogati politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.
Mednarodni dan invalidov je vsako leto osredotočen na drugo tematiko s področja invalidov.
Pravica do polnega in enakopravnega vključevanja in sodelovanja v družbi je zapisana v Konvenciji ZN o pravicah invalidov in s tem, ko jo je leta 2008 Republika Slovenija ratificirala, se je zavezala k njenemu uresničevanju. Na podlagi Konvencije je Slovenija pripravila prvi in drugi Akcijski program za invalide 2014–2021, kjer je zapisano, da so invalidi enako pomembna skupina, ki lahko enakovredno prispeva k razvoju družbe, in da njihove zmogljivosti še niso v celoti razvite, saj se v življenju še vedno srečujejo s premnogimi ovirami.
Vedeti moramo, da je v vsakem človeku veliko ustvarjalnih in razvojnih zmožnosti in da tako kot vsi, tudi invalidi nosijo v sebi velik ustvarjalni potencial, s katerim lahko dosegajo enake uspehe kot vsi, vendar le, če imajo možnost in priložnost, da to uresničijo. Z zavedanjem in osveščanjem družbe pa je vse mogoče.

1543775069 9116793