Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

 

ETM pasica 728x90

Vabimo vas, da se nam pridružite pri aktivnostih, ki bodo potekale v okviru Evropskega tedna mobilnosti med 16. in 22. septembrom 2018.

Celoten program Evropskega tedna mobilnosti, ki bo potekal med 16. in 22. septembrom 2018 si lahko ogledate TUKAJ.

 

 

logoti

Občina Črna na Koroškem je v sodelovanju z ostalimi institucijami v občini vključena v projekt priprave in izvedbe aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti v letu 2018 -  Drugače potujem – z naravo sodelujem, ki ga na podlagi javnega razpisa sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor v okviru Programa porabe sredstev Sklada za podnebne spremembe. Namen projekta je ozaveščanje in promocija trajnostne mobilnosti prebivalcev občine skozi vse leto in aktivno spodbujanje občanov k spremembi potovalnih navad (spodbujane hoje, kolesarjenja, skupne vožnje..) V okviru projekta se izvajajo tri vrste aktivnosti oz. ukrepov: PARK(irni) DAN, PEŠBUS in promocijsko motivacijske aktivnosti za različne ciljne skupine prebivalcev.

1.)“PARK (irni) dan” je dogodek, kjer občani in interesne lokalne skupine sodelujejo z namenom začasne preureditve parkirnih mest v začasne javne površine na katerih se odvijajo različni dogodki. Namen dneva je opozoriti na pomembnost nezazidanih površin in zelenega javnega prostora v mestnem okolju. PARK(irni) dan v Črni na Koroškem se odvija pred Kulturnim domom , kjer se za ta namen začasno preuredi šest parkirnih mest. Aktivnosti dneva se bodo izvajale skozi vse leto in so smiselno povezane s prireditvami in dogajanju v kraju.

2.) “PEŠBUS” se je v letošnjem šolskem letu izvajal že drugo leto. Učenci OŠ Črna gredo vsak petek v šolo s “PEŠBUSOM”, ki hodi na dveh relacijah. Pomen “PEŠBUSA” je za populacijo osnovnošolskih otrok izrednega pomena, saj tako pridobijo dobre navade tudi na področju trajnostne mobilnosti. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano."

3.) VKLJUČEVANJE LOKALNEGA PREBIVALSTVA V PROMOCIJSKE AKTIVNOSTI. Namen aktivnosti je pritegniti čim večji krog lokalnega prebivalstva v sodelovanje pri aktivnostih za promocijo hoje, kolesarjenja in uporabe javnega potniškega prometa. Z namenom promoviranja ETM smo pripravili program različnih promocijskih in motivacijskih aktivnosti, s katerimi bomo pritegnili čim več občanov iz različnih ciljnih skupin (otroci vrtca, osnovne šole, srednješolci , študentje, vsi ostali občani in občanke). V okviru te aktivnosti so se že izvajali različni pohodi, predstavljena je bila nordijska hoja za vse generacije, odvijale so se tudi različne aktivnosti s področja kolesarjenja.

V projekt so vključene različne institucije v občini: Občina Črna, Osnovna šola Črna, vrtec Črna, CUDV Črna, različna društva v občini, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policija, Geopark Karavanke in tudi številni posamezniki.

Občane smo na vseh večjih prireditvah: Nosimo olimpijske sanje, Pustna povorka, Dan žena in Dan za zdravje na posebni stojnici že obveščali in informirali o pomenu trajnostne mobilnosti in jih spodbujali k spremembi potovalnih navad in načinov razmišljanja v bolj trajnostno naravnane kot so hoja, kolesarjenje, skupne vožnje in parkiranje zunaj mestnih središč. Skupaj z Osnovno šolo Črna, CUDV Črna in ostalimi društvi smo izvedli že več aktivnosti, o katerih smo krajane obveščali s pomočjo plakatov, obvestil na spletni strani Občine Črna in FB profilih. Da bi bila trajnostna mobilnost in celoten projekt za vse občane čim bolj privlačen, le-ti z dosežki in udeležbo na tekmovanjih in ostalih aktivnostih prejmejo nagrade, ki so nam jih podelili lokalni podjetniki.

V prvi polovici leta so se izvedle številne aktivnosti:

- Parkirni dan - DRUŽENJE Z BOGOMIRJEM DOLENCEM – promocija projekta 42 maratonov v 42 dneh,

- Parkirni dan - REGIJSKO PREVERJANJE USPOSOBLJENOSTI EKIP PRVE POMOČI CIVILNE ZAŠČITE IN RDEČEGA KRIŽA KOROŠKE REGIJE,

- Dejavnost “PEŠBUS” na OŠ Črna na Koroškem,

- Parkirni dan na kolesu,

- Parkirni dan na koleščkih-rolerjih, skirojih in kotalkah,

-Nordijska hoja za vse generacije,

-Sobota na gorskem kolesu na vzponu k Najevski lipi.

Poudarek projekta je na aktivnostih v Evropskem tednu mobilnosti 2018, ki se bo odvijal med 16.9 – 22.9.2018. V tem tednu se bodo v našem kraju vsak dan izvajali različni dogodki in aktivnosti, en dan pa bo namenjen tudi dnevu brez avtomobila.

Vsi pretekli in bodoči dogodki ter aktivnosti so in bodo objavljeni na FB strani Trajnostna mobilnost v Črni na Koroškem in FB strani in spletni strani Občine Črna na Koroškem.