Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

Svetovni dan srca je največja svetovna kampanja za osveščanje o boleznih srca in žilja ter možganski kapi, saj se s različnimi prireditvami in medijsko izpostavljenostjo približa več kot dvema milijardama ljudi v 120 državah po svetu.

Bolezni srca in žilja so najpogostejši vzrok smrti na svetu. Zaradi njih po svetu vsako leto prezgodaj umre 17,3 milijona ljudi, do leta 2030 pa naj bi se število povečalo že na 23 milijonov. Zavedati se moramo dejstva, da lahko preprečimo vsaj 80 % prezgodnjih smrti zaradi bolezni srca in žilja, če se bomo izognili glavnim dejavnikom tveganja za njihov nastanek: kajenju, nezdravemu načinu prehranjevanja, telesni nedejavnosti, škodljivemu uživanju alkohola. Prepogosto družba obsoja bolnika s srčno-žilno boleznijo, da je kriv za svojo bolezen, saj kadi, se nezdravo prehranjuje, se ne giblje dovolj. Vendar lahko okolje, v katerem živimo, delamo in preživljamo prosti čas, v veliki meri vpliva na možnost posameznika, da bo lahko izbral pravo pot do zdravega srca, ko se zanjo odloči. Pogosto se soočamo s pomanjkanjem dostopa do zelenih površin za sprostitev in telesno dejavnost, varnih pešpoti, kolesarskih stez, z nezdravim načinom prehranjevanja v službi, večkrat pa tudi doma, s prekomerno ponudbo tobaka, alkohola in hitre prehrane na vsakem koraku, z izpostavljenostjo pasivnemu kajenju. Takšna okolja nas ovirajo pri sprejemanju odločitev, ki bi koristile zdravju srca.

Svetovni dan srca 2015 je priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Naj vas svetovni dan srca spodbudi k dejavnostim za zdravo srce, za dodatne zamisli pa obiščite:
www.zasrce.si in www.worldheartday.org.

Misli na srce