Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
DONACIJE POPLAVE 2023

Denarno pomoč za prizadete v občini Črna na Koroškem lahko nakažete na:

TRR: SI56 0110 0010 0007 227
SKLIC: 00 2393
NAMEN NAKAZILA: POPLAVE 2023
BIC BANKE: BSLJSI2X
KODA NAMENA: CHAR.

Hvala vam za vašo pomoč.

A A A

Covid-19

V Vuhanu na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oz. respiratornih okužb in potrdili okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, z vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus.

  • Prenos okužbe

Novi koronavirus se med ljudmi prenaša kapljično, kar pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom (razdalja manj kot 1,5m). Virus se prenaša preko izločkov iz dihal, nukleinska kislina pa je bila najdena tudi v krvi in blatu, vendar ni znano ali se virus prenaša tudi z telesnimi tekočinami, ki ne izvirajo iz dihal.

Možna je tudi okužba z stikom z onesnaženimi površinami, ni pa še jasno, kako pomembna je ta pot prenosa. Trenutno še ni znano, kako dolgo lahko novi koronavirus SARS-CoV-2 preživi na površinah. Po nekaterih podatkih lahko virus preživi do en dan na kartonu in do tri dni na plastiki ali kovini. Sicer ni dokazano, da bi se novi koronavirus prenašal po zraku (aerogeno), vendar se kljub temu svetuje previdnost in zaščita pri tveganih posegih v zdravstvenih ustanovah. Bivanje v istem prostoru z bolnikom, če ohranjamo razdaljo 1,5m ne predstavlja tveganja.

Na podlagi rezultatov dosedanjih raziskav sklepajo, da je kužnost največja v prvih dveh dneh po začetku bolezenskih znakov. Podatki kažejo, da so osebe lahko kužne že dva dni pred pojavom bolezenskih znakov. Kakšna je možnost prenosa okužbe z okuženih oseb, ki ne zbolijo oziroma ne kažejo bolezenskih znakov, je zaenkrat neznano.

  • Obolevnost

Točna inkubacijska doba novega koronavirusa SARS-CoV-2 ni znana, glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke pa je inkubacijska doba ocenjena med 2 do 14 dni, v povprečju pa inkubacijska doba znaša 6 dni.

Za Covid-19 lahko zbolijo tako mlajši kot starejši. Dosedanje izkušnje kažejo, da se težja oblika bolezni razvije pri starejših osebah in osebah s kroničnimi boleznimi (astma in druge kronične respiratorne bolezni, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, rak,..). Za težji potek bolezni je značilna pljučnica. Pri otrocih bolezen večinoma poteka blago. Iz poročanja Kitajske lahko sklepamo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd.

  • Splošni in posebni ukrepi za preprečevanje okužb

Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

Tveganje za okužbo in širjenje okužbe se zmanjša z izvajanjem naslednjih ukrepov:

  • Redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke.
  • V zaprtih prostorih  je obvezna uporaba zaščitnih mask, prav tako je uporaba mask obveznna tudi na zunanih javnih površinah in prostorih, če ne moremo zagotoviti usrezne varnostne razdalje.
  • Ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami.
  • Izogibanje tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Upoštevanje varne razdalje vsaj 1,5 metra.
  • Pravilna higiena kašlja.
  • Papirnat robček po vsaki uporabi odvreči med odpadke in si nato umiti roke z milom ter vodo.
  • Upoštevanje pravil socialnega distanciranja, kar pomeni, da se brez potrebe ne družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo na razdaljo 1,5 m, v trgovino gremo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi, kar največ poskusimo opraviti preko spletnih strani.

Če je mogoče, se priporoča uporaba alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v naš dom in dostavi paket pred vhodna vrata. Če potrebujemo zdravila iz lekarne, za pomoč prosimo zdravega svojca ali drugo zdravo osebo, če pa se v lekarno odpravimo sami, upoštevajmo priporočila.

  • Če potrebujemo pomoč, prosimo družinske člane, prijatelje ali pomoč poiščemo v lokalni skupnosti (Rdeči križ, Civilna zaščita ipd.).

V Sloveniji imamo nacionalne smernice klinične obravnave bolnikov z Covid-19, ki narekujejo, da je zdravljenje simptomatsko, kar pomeni, da se simptomi in znaki zgolj blažijo. V primeru najtežjih in življenjsko ogrožajočih stanjih pa imamo v Sloveniji na voljo vse ukrepe, ki so trenutno priporočeni v svetu. Zdravljenje poteka simptomatsko in se nudi podpora obolelim organskim sistemom zato, ker učinkovito zdravilo za Covid-19 še ni razvito. Za novi koronavirus je potrebno razviti cepivo, kar pa je dolgotrajen proces, saj je cepivo predno pride v uporabo, potrebno testirati. Znanstveniki že poskušajo razviti ustrezno cepivo.

  • Zaključek

Novi koronavirus SARS-CoV-2 je nov in posledično še slabo poznan virus. Novi koronavirus predstavlja tveganje ravno zaradi njegovega nepoznavanja, saj ne moremo predvidevati vseh posledic, ki jih lahko prinese. Visoko tveganje pa predstavlja tudi dejstvo, da zoper SARS -CoV-2 nimamo učinkovitih zdravil in cepiva.

 

Joomla! Debug Console

Session

Podatki o profilu

Uporaba pomnilnika

Database Queries