Center 101, 2393 Črna na Koroškem
02 87 048 10
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
A A A

4.maj – mednarodni dan gasilcev

Leta 1998 je intervencija na gozdnem požaru v Avstraliji terjala 5 življenj in tragične okoliščine tega dogodka so postale povod za skupno razpravo o skupnem simbolu, ki bi predstavljal pripadnost in čast gasilski organizaciji. Leto kasneje je bil po vsem svetu poslan predlog, da bi dan sv. Florjana, 4. maj, postal mednarodni dan gasilcev.
Ob mednarodnem dnevu gasilstva (International Firefighters' Day-IFFD) lahko ves svet s ponosom prepozna vsa žrtvovanja gasilcev na račun zagotovljene karseda varne skupnosti in okolja. Poleg tega je ta 4. maj tudi dan, ko se trenutno dejavnim gasilcem, pa tudi tistim, ki so se udejstvovali v preteklosti, lahko širša javnost zahvali za njihove izjemne prispevke skupnosti.

S tem, ko ponosno nosimo in kažemo simbol, uveden posebej za to priložnost, izrazimo svojo hvaležnost za delovanje gasilcev po vsem svetu. Svoje strinjanje in prizadevanje pa pokažimo tudi s prisostvovanjem na spominskih ali drugih gasilskih slovesnostih Simbol mednarodnega dneva gasilstva je skupaj spet moder in rdeč trak.

Ko človek združi izurjenost in predanost, mu pravimo PROFESIONALEC.
Ko človek združi sočutje in skrb, mu pravimo PRIJATELJ.
Ko človek združi pogum in nesebičnost, mu pravimo JUNAK.
Ko pa človek združi vse troje: profesionalizem, prijateljstvo in junaštvo, mu pravimo GASILEC

slika gasilci